GregM

enstationac EnStationAC questions/problems

Hello!  I have some questions about setting up a pair of EnStationAC, as well as the WDS Bridge operation mode I guess.  I'm trying to link two buildings on my family's farm that are about 1.28 miles apart as the crow flies.  From all the lack of information I can gather from the internet, I think the WDS Bridge operation mode is what I'm looking for.  I've installed the transceivers and have connectivity between them and since the signal LEDs don't light up when in WDS Bridge, I used a laser to do a, "rough fine focus," between each EnStation.  Unfortunately, I'm getting terrible speeds and a signal of -60dBm.  I've tried changing channels, increasing the transmitter power, and I am unable to do anything to make my connection better.

 

I'm posting in hopes that somebody here may have some advice for me on how to make this better.  I'm more than happy to try anything since the equipment is advertised to do 200Mbps at 1.5 miles which makes me feel like it's more operator error than anything else.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, WDS Bridge to WDS Bridge is generally recommended and an RSSI of -60dBm is fine. What is the speed that you are getting just between the two EnStationAC bridges and what is the transmit power that you've set on each bridge? You may also want to check if the bridges are at least 13ft above any obstruction between them. If the Fresnel zone is not at least 60% clear then you may not get a good enough connection.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Mike, thanks for responding.

 

Each unit is set to transmit at 26dBm. I went to the, "speed test" section on the tools page here's what I'm getting:

 

Unit 1:

------------------------------------------------------------
Client connecting to 192.168.1.202, TCP port 5001
TCP window size: 16.0 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[  6] local 192.168.1.201 port 53161 connected with 192.168.1.202 port 5001
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[  6]  0.0- 5.0 sec   128 KBytes   210 Kbits/sec
[  6]  5.0-10.0 sec   128 KBytes   210 Kbits/sec
[  6] 10.0-15.0 sec   256 KBytes   419 Kbits/sec
[  6] 15.0-20.0 sec   128 KBytes   210 Kbits/sec
[  6]  0.0-20.0 sec   672 KBytes   275 Kbits/sec
 

Unit 2:

------------------------------------------------------------
Client connecting to 192.168.1.201, TCP port 5001
TCP window size: 16.0 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[  6] local 192.168.1.202 port 33975 connected with 192.168.1.201 port 5001
[ ID] Interval       Transfer     Bandwidth
[  6]  0.0- 5.0 sec   256 KBytes   419 Kbits/sec
[  6]  5.0-10.0 sec   256 KBytes   419 Kbits/sec
[  6] 10.0-15.0 sec   128 KBytes   210 Kbits/sec
[  6] 15.0-20.0 sec   256 KBytes   419 Kbits/sec
[  6]  0.0-20.0 sec   932 KBytes   382 Kbits/sec
 

 

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Set the transmit power to 23dBm and check the RSSI. Did you check if both EnStationAC are at least 13ft above any obstruction in between the bridges?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now